Glavni koraki pomivanja posode
Korak 1: PREDPOMIVANJE/NAMAKANJE – priporočeno pri večji umazaniji
Temperatura: 35°/40 C
Čas: po potrebi
Sredstvo: ne-peneče sredstvo
Korak 2: GLAVNO POMIVANJE - odstranjevanje vse umazanije
Temperatura: 55/60° C
Čas: 1/5 minut
Sredstvo: Detergent
Korak 3: IZPIRANJE – odstranjevanje ostankov detergenta in izboljšanje sušenja posode
Temperatura: 80/90˚C
Čas: 10/18 sekund
Sredstvo: Izpiralno sredstvo
Vpliv vode na kvaliteto pomivanja posode
Kvaliteta vode
Voda je odločilen faktor pri pomivanju posode. Brez dobre vode ni kvalitetnega pomivanja posode.
Nizka kvaliteta vode vpliva na naslednje elemente v pomivalnem stroju:
- Zmanjšanje grelne moči grelca.
- Nabiranje bakterij v stroju.
- Nastajanje vodnega kamna v ceveh in stroju.
- Popolno ali delno uničenje delov v stroju.
- Slaba kvaliteta pomivanja.
Trdota vode
Trdota vode je odvisna od količine kalcija in magnezija v vodi.
Meri se v nemških stopinjah (°Dh)
- od 0 do 8°Dh = mehka voda
- od 8 do 15°Dh = srednje trda vode
- čez 15°Dh = trda voda
Problemi, nastali zaradi trde vode, so vidni na posodi in pomivalnem stroju.
Kako rešiti problem trdote vode?
Vodo lahko zmehčate tako, da vgradite mehčalno napravo. Če napravo že imate, je pomembno, da redno skrbite za njeno delovanje.
Pravilno doziranje čistil glede na umazanijo posode
Umazanijo različnih tipov je potrebno odstranjevati na različne načine in z različnimi detergenti za pomivanje posode.
1. Trda umazanija
Med trdo umazanijo sodijo prah, pesek, rja, kofein, tein ipd. Pogosto so to mineralni delci, ki običajno niso topni v vodi. Odstranijo se med namakanjem ali s pred-pranjem.
2. Obarvana posoda, sledi na posodi
Sadje, kava, čaj, vino, omake, sledi šminka, kri ipd. vsebujejo barvila, ki niso vodotopna. Te madeže lažje odstranimo z detergenti na osnovi klora, ki uničijo barvne pigmente.
3. Ostanki hrane na posodi
Maščoba, beljakovine, škrob ipd. se običajno odstranjujejo z alkalnim detergentom pri temperaturi 55/60°C. Nekateri ostanki hrane, kot je topljen sir, postanejo trdi in jih je težje odstraniti. Priporočilo: namakajte posodo pred pomivanjem.
4. Vodotopna umazanija
Slane in sladke snovi so vodotopne in se jih lahko odstranjuje samo z vodo. Priporočilo: namakajte posodo pred pomivanjem.
5. Mikroorganizmi
Bakterije, spore, glive in plesni so mikroorganizmi, ki se razširijo na posodo. Težava nastane ob daljši izpostavitvi umazaniji. Odstraniti jih morate z detergenti z razkužilnim učinkom. To lahko storite z namakanjem ali predhodnim pranjem. Včasih je za njihovo popolno odstranitev potrebno več kot eno pranje.
6. Umazanija, ki ni vodotopna
Barve, sintetično olje in laki niso topni v vodi. Za tovrstno umazanijo uporabljamo izdelke na osnovi topil, trikloroetilen ali razredčilo.
Upam, da sem vam z nasveti vsaj nekoliko olajšal postopek pomivanja posode in da bo le-to še bolj učinkovito. Če se srečujete še s kakšnimi težavami, mi jih zaupajte v prostoru za komentarje spodaj ali pa me kontaktirajte. Z veseljem sem vam na voljo.