Potrebujemo:
- bela jajca,
- škarje,
- čopič,
- pisane, velikonočne serviete.
1. Vsa jajca, razen enega, postavimo v mrzlo vodo in po zavretju na zmerni temperaturi kuhamo še približno 10 min. Med tem časom vzamemo jajce, ki smo ga dali na stran in ločimo rumenjak od beljaka. Beljak z vilicami nekoliko premešamo, da se speni.
2. Na servietah si izberemo motiv in ga izrežemo. Jaz sem med drugim izbrala velikonočne serviete, ki jih najdete na tej povezavi. Da bo končni izdelek še lepši, bodite pozorni in ne izrežite prevelikega motiva, saj lahko pri nanašanju nastanejo gube. Ko smo z izrezanim motivom zadovoljni, ločimo osnovno plast od ostalih, da se bo model lepše zlil z jajcem.
3. Trdo kuhana jajca odcedimo in počakamo, da se ohladijo. Izrezan in razslojen motiv položimo na jajce. Čopič namočimo v beljak in z njim premažemo motiv, ter ga tako prilepimo na jajce. Počakamo, da se posuši in velikonočna jajčka so pripravljena.
Na podoben način lahko izdelate tudi velikonočne voščilnice.
S predpripravo in kuhanjem jajc nam okraševanje pirhov s papirnatimi servieti vzame približno 30 minut. Čas je odvisen od količine jajc, ki jih želite okrasiti. Vsaka minuta preživeta z mojo družino je dragocena. Kreativno preživet čas pa še toliko bolj cenim.